אורז

אורז עם חומוס וגזר / Rice with chickpeas and carrots

14:04:00

תבשיל אורז, גרגרי חומוס וגזר. פשוט נפלא!
טעים כל כך, בריא, מזין והכנה בקלי קלות .

אז מה צריך? :
- 5 גזרים קטנים או 3 גדולים מגורדים.
- 5 שיני שום כתושות.
- בצל סגול קצוץ.
- כוס אורז. (אני השתמשתי באורז בסמטי)
- 1 וחצי כוסות מים רותחים + רבע כוס מים רותחים.
- כוס גרגירי חומוס מבושלים (אפשר להשרות לילה חומוס מיובש ולבשל עד שרכים, לקנות פחית שימורים או לקנות גרגירים מבושלים וקפואים)
- כף תערובת תבלינים : כורכום, כמון, הל, מלח, פלפל, ציפורן, חילבה.



1. ראשית, יש לטגן את הבצל כ-3 דק, להוסיף את הגזר והחומוס, ולערבב. להמשיך לטגן כ-2 דקות.


2. הוסיפו את האורז והתבלינים, ערבבו והוסיפו כוס וחצי מים רותחים.
כאשר המים מבעבעים, הוסיפו עוד רבע כוס מים וסגרו את הסיר למשך 25 דק על אש נמוכה.

3. לאחר 25 דק, כבו את האש, השאירו את הסיר סגור למשך עוד 10 דק.
4. מוכן ! שיהיה לכם בתאבון ולבריאות !!



This one is so tasty, healthy, nutritious and easy to make that you absolutely have to try it!

So what do you need? :
- 5 small carrots (or 3 large), grated.
- 5 cloves of garlic, minced.
- 1 big red onion, chopped.
- 1 Cup of rice. (I used basmati rice)
- 1 and a half cups of boiling water + another 1/4 cup of boiling water.
- 1 cup of cooked chickpeas (you can soak dried chickpeas the night before, and cook in boiling water until soft enough to eat, you can buy canned precooked chickpeas, or frozen precooked chickpeas, any of these will work great)
- 1 Tablespoon mixed spices: turmeric, cumin, cardamom, salt, pepper, cloves, fenugreek.


1. First, Add olive oil to pot, and fry the onion for about 3 minutes, add the grated carrots and chickpeas and mix. cook for about 2 minutes

2. Add the rice and spices, stir for about a minute, and add the 1 and a half cups of boiling water.
When the water is boiling again with large bubbles, add the remaining ¼ cup of water and close the lid. cook for 25 minutes on low heat.

3. After 25 minutes, remove from the heat. Leave the pot closed for another 10 minutes.

4. All Done! Enjoy!!

You Might Also Like

0 Comments